Send feedback ~ IV


Îmi amintesc de mersul meu de pe b-dul Magheru: pavajul pietonal, fusta mamei, gambele acesteia, încălțărie. Îmi amintesc de jumătățile de oameni mari și de copacii înrămați în borduri de granit, bucățele de pământ la marginea drumului de om, orânduite aidoma unor stele pe walk of fame, întru sănătatea amintirilor de copil. Visam să ajung om mare și să-mi trăiesc fericirea petrecerii pe b-dul Magheru. Dis de dimineață, când Bucureștenii erau prezenți fără a fi o prezență incomodă, mă bucuram ca Soarele care răsare numai pentru a-și întâlni privirea cu florile de pe rochiile femeilor și cu talia croiului de la taiorului deux-piece, la care visam să ajung și eu într-o bună zi.
N-am ajuns până acolo, dar am ajuns foarte aproape, pe b-dul Nicolae Bălcescu nr. 25, la blocul Wilson, venind dinspre Dem I. Dobdrescu. Străzi ce mă conduc spre titlul ”Societăți secrete și discrete”, așa cum mâna mea dreaptă ordonează acum litere și alte semne grafice, așezându-le în tiparele unnor geometrii asumate, ca pe o Veche Nouă Ordine Bucureșteană.
Taximetristul  nu auzise până atunci de blocul Wilson, sau auzise cumva o știre distorsionată, departe de realitatea obiectivă, o eroare cauzată , probabil, de manifestarea acelui tip de complex de inferioritate specific celor aflați departe de locul lor natal, plecați cel mai adesea cu scopul dobândirii unui ”eu” aproape imposibil de cucerit.
Nu aș putea a mă lăuda cu victoria cuceririi eu-lui meu, dar pot scrie despre cunoașterea acestei încercări. Sinusoida acesteia a avut ca punct de lansare o oră de fizică despre vectori și tangente, o oră de desen, una de artă ~ o vizită la Muzeul Național ~ o buclă prin Palatul Regal, o promisiune, o linie dreaptă, un echer, un compas, unghiuri, colțuri, îndoieli, regrete și piedici puse îndeosebi de eu-l colectiv. Garduri, porți și ziduri ridicate de Arhitectura Locului ca scut și pavăză, ca o șansă așezată, în mod paradoxal, la picioarele Bucureșteanului despre care scrie acum ”Regalul” roz și sidefat ca podul palmei ce-l ține.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vineri

Amintire

Cealaltă

Albastra

Radiografie

Suit sixtin

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat,