Om și loc

Se întreba Eliade ”de ce aș exista doar prin cărțile pe care le-am cetit?”. Același Eliade care se întreba de ce ar trebui ca ei, oamenii, să facă copii, să procreeze.În fine, nu sunt sigură, e posibil să fi zis ”noi, oamenii”. Oameni și cărți.
Așa l-am întâlnit eu pe Eliade, în Carte, Carte pe care a scris-o ca pe un răspuns la întrebarea ce încă o macină pe Maitreyi și acum, după mai bine de 40 de ani. Așa i-am cunoscut și pe Fănuș Neagu, Eugen Barbu, G.M. Zamfirescu, Constantin Chiriță... Nu stiu în ce măsură ar trebui să le fiu recunoscătoare pentru faptul că opera lor s-a trăit prin episoadele mele de viață trăită, încă de la venirea mea pe această lume :)  Nu știu nici de ce ar trebui ca noi, oamenii să facem copii, să procreăm, să ne înmulțim. Poate pentru altfel ar dispărea cetățile, s-ar prăbuși în ruină și uitare.
Și nu că ar fi mare sfârâială cu cetățile noastre, dar dacă tot sunt, nu e păcat să le pierdem? Și apoi ce, noi le-am construit, noi le-am ridicat? Ne vom asuma noi responsabilitatea pentru Cetate, atunci când spiritele Constructorilor vor vrea să știe despre Loc? Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vineri

Amintire

Cealaltă

Albastra

Radiografie

Suit sixtin

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat,

Zgomot