joi, 20 decembrie 2012

O cafea si o carte

Oricine stie sa scrie este scriitor. Toate celelalte criterii de selectivitate tin exclusiv de practica admiterii de noi membri intr-un club. Imi imaginez, si marturisesc ca rad acum cand scriu o asa traznaie, imi imaginez, spuneam,, un grup de 53 de cititori care ar citi cartea celor 53 de scriitori in timp record si apoi ar scrie o recenzie despre carte. E oare posibil ca astfel sa se nasca o carte noua, scrisa de cititori, deveniti astfel scriitori? Este, atata timp cat li se permite acestora sa-si scrie parerile, opiniile si sa-si descrie senzatiile, trairile, emotiile si impresiile din timpul lecturii, respectandu-li-se acestora libertatea de expresie, propria creativitate si ar fi lasati fara limitele tiparelor impuse pentru asa numitul “comentariu literar” invatat la scoala, tipare fara suportul carora, “marii” scriitori romani nu s-ar fi mentinut atata amar de timp intr-un top numit generic “manual”. Mde, unii cu orgoliile si/sau interesul si altii cu frustrarile.
In fine, nu stiu daca numarul 53 a fost ales la intamplare, dar imi imaginez acum ca, asa cum intr-un pachet de carti exista si asi dar si doiari si cum fara miezul cuprins in aceasta ierarhie, jocul nu ar mai fi joc, insasi existenta lui fiind pusa la indoiala, la fel vor fi aratand si fragmentele de text.
Marea revelatie ar fi sa se recunoasca, ascunsi printre doiari, niste asi. Cred, de fapt stiu, ca undeva in carte este pagina scrisa de jolly joker, cel care cu talentul sau nativ, spontaneitatea si naturaletea lui, s-a putut substitui oricaruia dintre ceilalti 52 :).
As zice ca sunt dezamagita de faptul ca mos craciunul lui 25.dec.1989 ne-a adus un cadou din care au iesit aurolaci, corporatisti, moguli de presa si slugi ale acestora, si ca cel putin unul dintre scriitori a confundat relatarea de la fata locului cu propria creativitate, dar nu sunt.
Nu sunt pentru ca cea care s-a amagit, avand speranta si dorinta si convingerea si credinta ca romanul (si cu si fara diacritice) isi poate rescrie soarta, destinul, istoria, am fost eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu