O cafea și o carte

Oricine știe să scrie este scriitor. Toate celelalte criterii de selectivitate țin exclusiv de practica admiterii de noi membri într-un club. Îmi imaginez, și mărturisesc că rad acum când scriu o așa traznaie, îmi imaginez, spuneam,, un grup de 53 de cititori care ar citi cartea celor 53 de scriitori în timp record și apoi ar scrie o recenzie despre carte. E oare posibil că astfel să se nască o carte nouă, scrisă de cititori, deveniți astfel scriitori? Este, atâta timp cât li se permite acestora să-și scrie părerile, opiniile și să-și descrie senzațiile, trăirile, emoțiile și impresiile din timpul lecturii, respectându-li-se acestora libertatea de expresie, propria creativitate și ar fi lăsăți fără limitele tiparelor impuse pentru așa numitul “comentariu literar” învățat la școală, tipare fără suportul cărora, “marii” scriitori români nu s-ar fi menținut atâta amar de timp într-un top numit generic “manual”.
În fine, nu știu dacă numărul 53 a fost ales la întâmplare, dar îmi imaginez acum că, așa cum într-un pachet de cărți există și ași dar și doiari și cum fără miezul cuprins în această ierarhie, jocul nu ar mai fi joc, însăși existența lui fiind pusă la îndoială, la fel vor fi arătând și fragmentele de text.
Marea revelație ar fi să se recunoască, ascunși printre doiari, niște ași. Cred, de fapt știu, că undeva în carte este pagină scrisă de jolly joker, cel care cu talentul său nativ, spontaneitatea și naturalețea lui, s-a putut substitui oricăruia dintre ceilalți 52 :).
Aș zice că sunt dezamăgită de faptul că moș crăciunul lui 25.dec.1989 ne-a adus un cadou din care au ieșit aurolaci, corporatiști, moguli de presă și slugi ale acestora, și că cel puțin unul dintre scriitori a confundat relatarea de la fața locului cu propria creativitate, dar nu sunt.
Nu sunt pentru că cea care s-a amăgit, având speranța și dorința și convingerea și credința că romanul (și cu și fără diacritice) își poate rescrie soarta, destinul, istoria, am fost eu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vineri

Amintire

Cealaltă

Albastra

Radiografie

Suit sixtin

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat,

Zgomot