Alchimie

Mirosul patrunzator al bicarbonatului de amoniu ii facu narile sa se revolte. Sari in picioare pregatit sa-i aplice invadatorului lovitura finala, inarmandu-se in acest scop, cu telul achizitionat de la IKEA. Nu-si putea aminti cand l-a cumparat, nu-si amintea sa-l fi mai folosit pana atunci, nu-si amintea decat formula chimica a bicarbonatului de sodiu: NaHCO3.
Amintirea acesteia il bantuia inca de cand deschise prima oara ochii, imediat dupa Cadere. Il bantuia si-l chinuia, fiindca desi intuia ca ii va fi candva de ajutor, nu stia anume unde, cand si pentru ce.
-De cate ori sa-ti spun ca la negresa nu se pune amoniu!? Ala se pune la prajitura foi cu crema de lamaie! La negresa se foloseste sodiu. Bicarbonat de sodiu! Sarea aia usor acida care, venita in contact cu zeama de lamaie, intra intr-un conflict de interese din a carui efervescenta, in castig iese doar negresa, intru pufosenia ei.
Ah, diabolic aluat! Albul asta al fainii de grau, avid dupa albul laptelui de vaca, dupa spuma albusului si albul untului President, usor pusa in culoare cu ajutorul galnenusului de ou proaspat. Si, de parca toate astea nu erau de ajuns, mai vine si cristalul de zahar la scara de 1 la 0,01 cu cel de sare aflat la paritate cu doza de vanilie si se sparg in molecule si atomi de dulceata si parfum, risipindu-se in desertul nostru, de parca ar fi la ele acasa…In zadar ar contrasta albul acesta cu negrul tavii de copt, fiindca albul efemer al prajiturii nu poate tine piept perenitatii metalului. De aceea, pentru ultima oara iti spun, solutia de mijloc a fost, este si va fi in paradoxul prafului de cacao. Pudra lui este cea care face sa se inchege totul: gustul, aroma, consistenta si savoarea unei renasteri.
Din cacao te-ai murit, din cacao te-ai renascut. Pleata a murit, traiasca Parul!
Freeeeeeez…..

Comentarii

  1. bună seara, Ani!
    faină-i formula indigoului...zici că-i stup de albine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara, Ben :)
    Macar stupul de albine nu-i cuib de viespi :))

    RăspundețiȘtergere
  3. AniS replica ta e mai buna decat cutremurul meu. Are stil si poezie, nu e doar o poveste seaca. Si in plus are CHIMIE! Eu am simtit-o.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Sunt femeie, nu gatesc nimic!"....just because la "supra, ultra, mega"...image au prajituri de-a gata :)

      Anytime, placerea a fost de partea mea :)

      Ștergere
    2. Placerea a fost a ta...Asa crezi tu, eu fiind ala de se umfla in pene ca a fost citat, linkuit sau cum s-o mai numi actiunea de vesnica pomenire intr-ale Netului!!! :P

      Ștergere
    3. "Punct pe semnul exclamarii"...asa se numeste umflatul un pana de scris :))

      Ștergere
  4. trecui p'aci, să-ți dau sara bună, Ani!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Nimeni, nimic, nicăieri, niciodată

Hi :)

Galben gutuie