Etica

Constitutia

Inteleasa ca “Totalitatea particularităților morfologice, funcționale și psihologice ale unui individ; structură fizică generală a corpului omenesc”, atunci este unica ce te poate salva de orice criza.
Vazuta ca “Lege fundamentală a unui stat, investită cu o forță juridică superioară celorlalte legi, care cuprinde principiile esențiale ale organizării lui, stabilește drepturile și datoriile principale ale cetațenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme și locale etc., reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică și politică la un moment dat a statului respective”, atunci este la fel de valida ca si statul care a conceput-o. Daca statul este nul, ea insasi este o nulitate.

TocAnita de stanga

Eu nu stiu cum este in tarile capitaliste, acolo unde oamenii nu au trait pe pielea lor comunismul. M-am nascut in comunism. Poate ca si asta este tot vina mea, cine sa stie?! Ideea este ca nu vad de ce ar interesa pe cineva cum au devenit unii bogati si nu ar interesa mai degraba contributia lor la BUNUL MERS al societatii, al comunitatii, al omenirii. Dupa acest criteriu i-as judeca iar nu dupa altul. In definitiv, cine te-a impiedicat pe tine sa fii bogat? Daca ai ales sa te supui legii, a fost alegerea ta. Daca ti-ai ascultat constiinta, a fost de asemenea, alegerea ta. A intrat cineva cu forta in casa ta si ti-a furat din bani, din averea ta, din bunurile tale, sau te-ai prezentat la ghiseu in prima zi a anului nou ca sa-ti platesti impozitele stabilite prin lege?
Si daca te-ai simtit furat, de ce ti-a fost frica sa lupti, sau daca nu ti-a fost frica, ce te-a impiedicat sa lupti?
Si daca ai facut asta, ai respectat legea sau ti-ai ascultat constiinta, atunci de ce vrei sa fie pedepsit cel ce nu a urmat calea ta? Si daca vrei sa fie pedepsit, atunci de ce nu-l lasi pe Dumnezeul in care crezi, sa-si faca treaba? Sau nu esti decat un fariseu, un ipocrit?
Si daca te simti nedreptatit si simti chemarea de a-ti face dreptate, atunci lupta pentru dreptatea ta. Dar lupta lupta ta, nu a celuilalt.

TocAnita de dreapta

Daca nu stii ce sa faci cu mainile tale, tine-le in buzunare! Dar baga-le in propriile tale buzunare, nu in ale altcuiva!
Daca ai stat pe tusa si nu ai intrat in joc, multumeste-te doar cu spectacolul la care ai fost martor, dar premiul nu ti se cuvine!
Daca nu-ti place jocul, ramai atunci un spectator, dar nu ravni la un loc pe podium!
Nu ravni la ce nu meriti, la ce nu ti se cuvine, la ce nu este al tau! Nu incerca sa furi, nu incerca sa cumperi un premiu castigat de un altul...castiga-l tu!
Daca ai jucat si ai iesit pe ultimul loc, acela este premiul tau. Fii mandru de el si de tine!
Daca vrei un loc mai bun, unul pe podium, data viitoare joaca mai bine, fii mai bun, depaseste-te pe tine! Nu ii purta pica, nu il uri, nu il invidia pe cel ce a reusit asta inaintea ta! Pune-ti in gand sa fii mai bun, doreste-ti sa ajungi pe primul loc si apoi, pune-te pe treaba, treci la fapte!
Nu mai este la moda: "cere si ti se va da!"...acum se poarta: "ceea ce cauti, aceea gasesti, de aia ai parte!"
Tu, cel de pe primul loc, fii fericit! Bucura-te de premiul tau, pune-l la loc de cinste, dar nu te fali cu el! Lasa pe altul sa te aprecieze. Si nu pleca urechea la critici carcotase. Tu stii cel mai bine cum ai ajuns pe primul loc.
Gandul cel bun pentru toata lumea!


Reteta de TocAnita


Dorintele oamenilor sunt dupa chipul si asemanarea lor. De aceea cred ca este gresit sa-i urezi cuiva de "indeplinire a tuturor dorintelor". Mai bine ii doresti "ganduri bune".
Atunci cand nu ai alta portita de iesire, spune ca ceilalti, dar fa intotdeauna ca tine.
Sa amagesti pe cineva inseamna sa actionezi impotriva acelui cineva, sa te folosesti de increderea pe care o are in tine, de sperantele pe care si le-a pus in tine. Sa dezamagesti pe cineva, in conditiile in care nu i-ai promis nimic, nu poate insemna decat ca acel cineva s-a amagit singur in ceea ce te priveste. De aceea spun acum ca sa amagesti pe cineva este mai rau decat sa dezamagesti pe acel cineva. Este pacat.
Unicul adevar valabil este cel revelat. De aceea suntem cu totii parte a unui Adevar Total. Acesta este cel ce ne leaga unii de ceilalti. Numai aflandu-l te poti elibera de aceste legaturi (unele dintre ele, chiar bolnavicioase).
Ia seama la ce-ti spune copilul tau, sau copilul din tine. Asculta-l si incearca sa intelegi. S-ar putea sa-ti aminteasca ceea ce tu ai uitat, ceea ce nu ai stiut, ceea ce trebuie sa stii.
Nu te impovara incercand sa salvezi lumea intreaga! Viata ii aduce intotdeauna in acelasi loc si acelasi timp pe cei ce au nevoie de ajutorul tau, sau care au menirea de a te ajuta.
Ceea ce nu a aflat, sau poate ca stia dar nu a vrut sa creada Garcia Marquez, este ca tot ce spui se poate intoarce impotriva ta sau poate fi folosit impotriva ta. De aceea cred ca este mult mai important sa faci decat sa spui. Faptele, iar nu vorbele infaptuiesc cuvantul.
Calcaiul lui Ahile a fost doar un punct vulnerabil. Tendonul lui Ahile a fost tendinta lui catre o glorie eterna cladita pe moartea atator anonimi. Nici "eroul" si nici victimele sale nu se aflau in timpul luptei lor atunci cand s-au intalnit. De aceea spun: vezi-ti de viata ta, lupta in lupta ta, fii propriul tau erou.
Timpul nu este niciodata in criza...doar crizatii nu pot vedea ce frumos este acum afara.
Cand in fata ta se deschide miracolul, cand ai sansa unei asemenea imense bucurii, traieste-o! Traieste-o inainte de a incerca sa o imparti cu altii. Altfel ai ocazia sa intelegi ca ceea ce credeai a fi altruism nu este decat ridicarea unei bariere in calea infaptuirii lui si ca el iti era deschis doar tie. Sau ca acei altii alaturi de care ti-ai dorit sa-l traiesti, nu erau pregatiti pentru a-l primi.
Vorbind acum despre dorintele bune, blande, benefice, a caror indeplinire iti aduce bucurie, placere, satisfactie, implinire, multumire, toate dorintele astea pe care le-ai dorit, pentru care te-ai rugat si pentru indeplinirea carora ai muncit si te-ai zbatut si ai luptat, atunci ele chiar trebuie indeplinite. Viata omului n-ar avea nici sens si nici rost fara toate acestea. Iar indeplinrea unor astfel de dorinte nu te poate conduce la plictiseala de moarte decat, poate, in situatia in care le primesti pe toate de-a gata. Este cazul asa zisilor copii de bani gata sau crescuti in puf.
M-a amuzat teribil povestea unui gunoier din Anglia, si care probabil ca nu era englez, din moment ce era gunoier. Avea 19-20 de ani cand a castigat la loto multi bani. Pana pe la 26 de ani a trait cat altii nu traiesc in trei vieti. La 26 de ani s-a intors de unde a plecat, ca ramasese fara nici un ban. Radea cand povestea asta si nu avea nici un regret.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vineri

Amintire

Cealaltă

Albastra

Radiografie

Suit sixtin

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat,

Zgomot